G-plastelina

G-plastelina

G-plastelina

Plastelina îmbogățită cu particule de grafen percepe pulsul

 

G-plastelina este atât de sensibilă încât poate monitoriza pașii unui păianjen.

O cantitate mică de grafen poate transforma clasica plastelină într-un senzor de presiune care poate monitoriza pulsul unui om .

Inventatorii G-plastelinei speră că vor putea dezvolta un aparat care să monitorizeze presiunea sangvină.

Conor Boland, un cercetător de la laboratorul de nanotehnologie de la Colegiul Trinity din Dublin, s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă ar combina cele două materiale.Acesta a mai afirmat și faptul că, echipa sa are tradiția de a utiliza obiecte casnice în numele științei, astfel în 2014 aceștia au descoperit că pot obține grafen prin mărunțirea grafitului cu un blender de bucătărie.

Membrii echipei de cercetare au amestecat fulgi de grafen, de o grosime maximă de 20 straturi și o lungime de pâna la 800 de nanometri, cu plastelină facută în casă și un polimer de silicon pentru a produce G-plastelină de culoare gri închis care conduce curentul electric. Extraordinar a fost faptul că rezistența electrică i s-a schimbat radical când cercetătorii au aplicat chiar și cea mai mică presiune. Plastelina devenind de cel puțin zece ori mai sensibilă decât alți nanosenzori.

Când aceștia au legat de un aparat de monitorizare o bilă de G-plastelină care era ținută la gâtul unui student, pulsul din artera carotidă se putea observa clar pe aparate. De fapt, pulsul se putea observa în așa detaliu încât puteau folosi informațiile obținute pentru a detremina presiunea arterială a individului.Senzorul poate monitoriza chiar și respirațiile atunci când G-plastelina este amplasată pe pieptul pacientului.

„ Acești oameni au reușit să demonstreze în câte moduri această tehnologie poate fi utilizată.”, spune Vincenzo Palermo, un om de știință din domeniul materialelor din cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia, Bologna.

Laura Țurcaș @YesWeChem

Comments

comments