Există viață după FCIC…

Există viață după FCIC…

Există viață după FCIC…

Interviu cu Alexandra Bara

Realizat de Bianca Danciu@yeswechem

 

Înainte de sărbătorile de iarnă am stat puțin de vorbă cu Alexandra Bara, absolventă a Facultății de Chimie și Inginerie Chimică, care ne-a dezvăluit câte ceva despre ce a însemnat pentru ea viața de student FCIC și despre cum a ajutat-o voluntariatul să găsească mereu soluții la diverse probleme.

 

B.D:Spune-ne câte ceva despre tine pentru ca cititorii noștri să te cunoască mai bine.

A.B: Am absolvit Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică în anul 2008, secția Chimia și Ingineria Substanțelor Organice, Petrochimie și Carbochimie. În prezent lucrez ca Manager de proiecte, la compania Welocalize, însă de la absolvire și până acum am lucrat în varii domenii, dintre care amintesc industria petrolieră sau industria constructoare de mașini.

B.D:De unde a izvorât pasiunea ta pentru chimie și cum s-a dezvoltat de-a lungul timpului?

A.B: Cred că a fost mai mult o provocare. În clasa a 7-a, când începe această disciplină să fie studiată la școală, prima dată când am fost ascultată, am luat un 6 cât mine de mare. Pentru că nu eram un elev mediocru și pentru că știam că pot mai mult am încercat din răsputeri să învăț și să înțeleg materia, ca să descopăr mai apoi că îmi place, participând la concursuri și olimpiade atât în clasa a 8-a, cât și pe perioada liceului. Cred că o mare parte din laude pentru acest lucru ar trebui adresate doamnelor profesoare care m-au îndrumat în activitate: Gabriela Lucaciu și Dorina Petrovai.

B.D:Care îți este cea mai dragă amintire din facultate?

A.B: Nu am doar o amintire dragă din facultate, ci mai multe. Majoritatea dintre ele sunt legate de Organizația Studenților Chimiști sau de perioada în care am activat ca Student Cancelar. Prin intermediul lor, am reușit să îmi cunosc mai bine colegii de an, sau pe cei mai mici și mai mari, să-mi creez niște relații cu ei, să învăț de la ei, lucruri care au contribuit enorm de mult la dezvoltarea mea personală.

B.D:Dacă ai avea ocazia să te întorci în timp, în ce an de facultate te-ai întoarce și de ce?

A.B: Cred că m-aș întoarce în anul 3. De ce? Pentru că din punctul meu de vedere a fost cel mai greu an din punct de vedere al curriculei, iar cu mintea de acum, aș vrea să îmi dedic mai mult timp studiilor.

 

B.D:Povestește-ne puțin despre experiența ta profesională.

A.B: La terminarea Facultății, am lucrat în cadrul unei companii multinaționale, ca specialist de documentație, în industria petrolieră, apoi ca manager de proiecte în cadrul aceleiași companii. Am schimbat ulterior domeniul și am lucrat ca manager de proiecte în industria auto, iar azi lucrez tot ca manager de proiecte însă într-un domeniu care nu are nicio o legătură cu domeniul studiat. Domeniul se numește localizare și pe scurt se ocupă cu traduceri pentru diverse companii.

B.D:Cum de ai ajuns să ieși din domeniul chimiei?A fost o decizie greu de luat?

A.B: Cred că primul motiv pentru care am ales să ies din acest domeniu a fost faptul că la nivelul Clujului sunt prea puține locuri de muncă care să se muleze exact pe domeniul pe care l-am studiat. Ca proaspăt angajat, pot să zic ca asta a fost una din marile mele nemulțumiri, însă dacă e ceva ce m-a învățat facultatea cu adevărat, este să poți să te descurci cu ceea ce ai și să profiți la maxim de oportunitățile care ți se prezintă.

B.D:Alexandra, ai fost de-a lungul timpului implicată în mai multe activități de reprezentare studențească, ocupând inclusiv funcția de Cancelar al Studenților Facultății de Chimie și Inginerie Chimică, în acest context, aș dori să ne spui de ce ai ales să candidezi pentru o astfel de funcție și cum te-a ajutat acea experiență în viața profesională?

A.B: Cred că nu am ales eu, ci funcția m-a ales pe mine. La momentul respectiv, cred că am fost omul potrivit la locul potrivit. Ce cunoștințe am dobândit în urma acestei experiențe, sunt de neînlocuit și de neprețuit. Mă ajută zilnic tot ceea ce am învățat ca Student Cancelar atât în activitatea profesională, cât și în viața personală.

 

Pe parcursul facultății, o mare parte din timpul liber al Alexandrei a fost dedicat activităților de voluntariat derulate în cadrul Organizației Studenților Chimiști, ea contribuind major la dezvoltarea asociației .

B.D :Care a fost motivația ta de a te alătura Organizației Studenților Chimiști?

A.B: Faptul că eram extrordinar de timidă când am venit la facultate, nu erau alți studenți de la mine din oraș studenți la această facultate. De fapt, cred că cel mai mult la momentul respectiv era să simt că aparțin unui grup și să îmi fac prieteni.

 

B.D:Care este proiectul tău de suflet din cadrul O.S.C?

A.B: Proiectul meu de suflet e Gala Voluntarului O.S.C., prin intermediul căruia se aduce recunoștință voluntarilor care au trecut prin școala de formare numită O.S.C, cadrelor didactice care susțin activitatea organizației, colaboratorilor, sponsorilor și organizațiilor prietene. Cred că mi-a rămas drag, deoarece la momentul începerii lui, am avut șansa să ne reluăm legăturile cu alumnii O.S.C, oameni care au pus și ei o cărămidă la clădirea Organizației. Am aflat povești și întâmplări amuzante de la diverse proiecte și acțiuni pe care predecesorii noștri le-au creat.

Acum, din postura de alumn OSC, îmi face deosebită plăcere să particip la acest eveniment, deoarece am mereu șansa să mă revăd cu foști colegi de generație și să cunosc generația tânără (și poate să mă molipsesc puțin cu entuziasmul lor).

B.D:Povestește-ne despre o inițiativă de-a ta care se păstrează în continuare în cadrul O.S.C.

A.B: Cred că una dintre inițiativele pornite a fost cultura teambuilding-ului. Cred cu desăvârșire că activitățile de teambuilding sunt foarte importante în dezvoltarea echipelor de proiect. Adevărul e că teambuilding-urile existau și înainte, însă le-am restructurat și reorganizat pentru nevoile pe care le aveam noi atunci. Îmi face mare plăcere să văd că și astăzi se păstrează viu în organizație acest concept.

B.D:Cum se vede imaginea O.S.C din exterior?Ce ai schimba la ea?

A.B: Probabil sunt în postura fericită de a mai fi pe alocuri implicată în Organizație, din postura de Cenzor, astfel încât sunt destul de la curent cu ceea ce se întâmplă. Probabil ce aș schimba ar fi o prezență mai mare în Social Media, prin Facebook, Instagram, poate chiar și Snapchat, mai ales că trăim în era tehnologiei și trebuie să ne folosim de toate uneltele pe care le avem la îndemână.

B.D:Ai un mesaj de transmis cititorilor noștri?

A.B: Fie că sunteți în O.S.C. sau nu, sfatul meu e să încercați să găsiți pe lângă facultate, o activitate care vă face plăcere. Încercați să faceți toate lucrurile la timpul lor, nu mai repede, nu mai târziu. Nu vă grăbiți să vă angajați, profitați cât puteți să rămâneți pe băncile facultății, pentru că acolo, viața nu e deloc monotonă J

 

Comments

comments