Interviu ICSFS

Interviu ICSFS

Interviu ICSFS

Cu o tradiție de aproape cincisprezece ani, Conferința Internațională ”Studenți pentru studenți” este cel mai mare și reprezentativ proiect al Organizației Studenților Chimiști. An de an, în luna aprilie, tineri pasionați de tot ce înseamnă chimie și inginerie chimică din toate colțurile țării și din străinătate se reunesc la Cluj. În cadrul conferinței tinerii cercetători au oportunitatea de a-și prezenta lucrările sub formă de prezentare sau poster, de a cunoaște interesele și rezultatele în cercetare ale altor tineri și de a participa la prezentările unor mari companii de profil și a unor profesori excepționali din domeniu. Lăsănd la o parte scopul profesional, tinerii au ocazia de a descoperi un oraș extraordinar de frumos și de a socializa, formând prietenii de lungă durată. Am discutat cu doi dintre vechii participanți ai conferinței, Ioana Nicoleta Vlăsceanu (ediția XII ) și Robert Andrei Țincu (ediția XIII), care au fost de-acord să ne acorde un interviu și ne-au împărțășit o parte din experiența pe care au avut-o.

  1. De unde ai aflat despre această conferință și ce te-a determinat să participi?

Ioana: Am aflat despre conferință de la colegii din ani mai mari care participaseră. După poveștirile lor am decis că vreau să am propria experiență la această conferință.

Robert: Am aflat în anul I de la profesorul meu de cercetare, iar ceea ce m-a determinat să vin, a fost atât faptul că am vrut să arăt ce am făcut eu dar și faptul că am vrut să văd ce fac alții în domeniul cercetării.

 

  1. Ce a reprezentat pentru tine această experiență?

Ioana: A fost prima conferință la care am participat! Am învățat ce presupune o conferință, care sunt cerințele și așteptările dar și ce trebuie să fac pentru a-mi îmbunătăți prezentările și pentru a-mi depăși anumite temeri.

Robert: În primul rând, am văzut cam ce înseamnă o conferință și cum e atmosfera. În al doilea rând, am vizitat orașul care este foarte frumos, iar de amintiri nici nu mai zic.

 

  1. Te-a ajutat într-un fel sau altul această conferință? În ce fel?

Ioana: Conferința aceasta  m-a ajutat să am mai multă încredere în mine, să nu mai las alte persoane să decidă în locul meu, să iau propriile decizii și să țin cont de îndrumările celorlalți doar dacă consider că îmi vor fi de folos ulterior.

Robert: Da, m-a ajutat. Mi-a arătat cum e să lucrezi la un proiect adevărat. M-a ajutat și cu vorbitul limbii engleze. Și foarte important pentru mine a fost faptul că am mai adăugat puțină experiență la public speaking.

 

  1. Cum ți s-a părut organizarea?

Ioana: Din punct de vedere al organizării a fost bine și vă felicit pentru tot ce ați realizat. Mi-ar fi plăcut organizatori mai relaxați în privința participanților deoarece nu era necesară grija fiecărui participant în parte.  Și cel mai important, pentru mine, alocarea timpului necesar vizitării orașului și obiectivelor turistice deoarece Clujul este un oraș superb.

Robert: Super tare. Au existat mici scăpări în ceea ce privește alegerea juriului, care au dus la situații puțin neplăcute, dar s-a trecut peste acestea și în rest totul a fost bine.

 

  1. Pe lângă experiența profesională, ai legat prietenii?

Ioana: Cu siguranță! Am reîntâlnit prieteni, atât din Cluj cât și din alte orașe ale țării, despre care nu știam că vor fi organizatori în cadrul conferinței sau simpli participanți. Am legat și noi prietenii cu alți studenți, inclusiv cu studenții din ani mai mici de la mine din facultate pe care nu avusesem ocazia să îi cunosc foarte bine.

Robert: Am avut ocazia să cunosc oameni super mișto. Am creat prietenii strânse cu oameni simpatici atât din Cluj, cât și cu studenți de la mine din facultate, de care m-am apropiat în cadrul activităților la care am luat parte cu ocazia conferinței.

  1. Care este părerea ta generală despre conferința? Vei mai participa?

Ioana: A fost o experiență frumoasă pe care aș repeta-o și pe care o recomand tuturor studenților pasionați de acest domeniu.

Robert: Este o experiență pe care orice student pasionat de chimie ar trebui să o încerce. Da, voi mai participa, deja mă pregătesc. Sper să și termin la timp.

 

Le mulțumim cu drag celor doi tineri pentru timpul acordat acestor discuții. După cum reiese și din răspunsurile acestora, Conferința Internațională ”Studenți pentru Studenți” oferă o experiență unică oricărui pasionat de chimie din multe puncte de vedere. Cu această ocazie îi invităm și pe ei, și pe voi să vă înscrieți la cea de-a XIV-a ediție a conferinței. Pentru înscriere și detalii suplimentare vă invităm să vizitați site-ul oficial al conferinței http://www.studentsforstudents.ro/.

 

Ioana Emilia Șofran

Comments

comments