Supraviețuind sesiunii…

Supraviețuind sesiunii…

După un semestru plin de activități mai mult sau mai puțin curriculare, este momentul să revenim cu picioarele pe pământ. A venit din nou, acea perioadă din an când, pentru aproximativ o lună suntem nevoiți să renunțăm la verificatul Facebook-ului din 5 în 5 minute sau postatul zilnic pe Instagram și să  ne concentrăm pe  salvarea semestrului. Dar cum să renunțăm la rutina socială activă cu care ne-am obișnuit și să ne concentrăm la învățat? Deși nu există o rețetă ideală a succesului, echipa Yes we chem s-a gândit să facă un top 6 al celor mai bune sfaturi cu privire la învățatul eficient.

 1.Atenție la împărțirea timpului!

Înainte de a începe pregătirea pentru orice examen este important să fii conștient de cantitatea de informație pe care trebuie să o asimilezi și de unitatea de timp de care beneficiezi. Cu alte cuvinte, fă-ți din timp rost de toate cursurile și realizează un program pe zile/ore care să includă și mici pauze de cafea/țigară sau ciocolată. Atenție mare trebuie să ai și la organizarea sarcinilor după prioritate. Este recomandat să începi cu capitolele/subiectele mai grele ca să te asiguri că le-ai acoperit și că ai timp suficient să le înțelegi.

2.Fă o scurtă încălzire înainte de a te apuca de treabă!

Ai citit bine!Ca și în cazul mușchilor și creierul are nevoie de încălzire, mai ales după ce a lenevit un semestru întreg. Cele mai  simple metode de încălzire sunt număratul invers sau un scurt joc de Fazan cu colegii de cameră/apartament.

3.Folosește mai multe metode de învățare ca să nu te plictisești și să te asiguri că îți atingi scopul!

Dacă ești la prima sesiune testează și vezi ce ți se potrivește mai bine. Urmăritul filmulețelor explicative de pe Youtube, desenatul de scheme și diagrame, repetatul cu voce tare sau schimbul de explicații între colegi sunt doar câteva dintre metodele preferate de studenți.

4.Testează-ți cunoștiințele periodic !

Este recomandat să începi fiecare zi de studiu cu o scurtă recapitulare a cunoștiințelor asimilate în ziua anterioară sau un scurt test. Dacă ai un stil vizual de învățare poți chiar să îți faci cartonașe de recapitulare și să rogi un coleg să te asculte rapid din ele. Atenție însă să nu pierzi timp cu design-ul  cartonașelor!Concentrează-te asupra informației de pe ele!

5.Recompensează-te periodic!

Fie că este vorba de o ciocolată sau o pauză de somn, fiecare avem mici plăceri nevinovate în sesiune. Folosește-te de ele ca să te automotivezi. Include în program aceste mici recompense!

6.Menține-te sănătos

Chiar dacă ocupația ta principală în această perioadă este învățatul, asta nu înseamnă că trebuie să îți neglijezi sănătatea. Încearcă să dormi minim 8 ore pe noapte, mănâncă sănătos și râzi cât de mult poți! Chiar dacă subiectul studiului nu este pe placul tău cercetările au arătat că îți poți păcăli creierul dacă zâmbești în timp ce înveți. Acesta va percepe semnalul și în timp, va asimila învățatul ca fiind un lucru pozitiv.

În speranța că vei găsi util cel puțin unul din sfaturile de mai sus, echipa Yes we chem îți urează spor la treabă și mult succes în sesiune!

 

Un articol realizat de Bianca Danciu

Comments

comments